Nihilism
"Nihilism" kommer från det latinska "nihil" vilket betyder "ingenting", i verbform betyder det "förinta". Dessa benämningar är båda mycket passande, eftersom nihilismen skulle kunna betraktas som alla trosbekännelsers totala negation.
Nihilismen är trosföreställningen att inga värderingar kan rättfärdigas. Den förknippas oftast med en radikal pessimism, i och med att ingenting per definition kan anses vara värdefullt. En sann nihilist skulle avstå från alla trosföreställningar, och förkasta all lojalitet. Fredrich Nietzche ansåg att nihilismens frätande natur så småningom skulle förstöra alla moraliska, religiösa och metafysiska övertygelser, vilket skulle resultera i en total kris för mänskligheten. Denna, nästan komiskt hjälplösa, och uppgivna filosofi har engagerat samhällskritiker och filosofer i århundraden. Vid 1900- talets mittpunkt så började denna enorma förtvivlan dock att bli blasé, och en ny typ av nihilism som istället betonade en attityd av likgiltighet uppstod. Denna typ brukar förknippas med vissa grenar inom existensialismen.
Nihilism kan förstås på flera olika sätt. Politiska nihilister är ute efter att destruera alla befintliga politiska, sociala och religiösa strukturer. Etiska nihilister förkastar möjligheten om moraliskt absoluta värden, och anser därför att människan skapar sin egen moral. De anser att värderingar som behandlar "gott" och "ont" inte är annat än en produkt av meningslösa konventioner. Existentiell nihilism är idén om att människors liv inte har någon inneboende mening eller värde, och att man därför kan avsluta sitt eget, eller andras, utan några riktiga konsekvenser.
Jag själv förespråkar inte nihilismen, och anser inte heller att det skulle vara en av de största kriserna mänskligheten har behövt handskas med. Däremot tycker jag att det kan vara intressant att läsa om, för oavsett om man vill eller inte, så tvingas man att ifrågasätta de trosföreställningar man håller allra kärast.